Борсите работят нормално, цената на петрола расте 29.08 | 10:16

Очаква се, че износът на черното злато от Либия ще започне отново в края на месеца

От Елена Коцева

След тревогите в последните два дена, предизвикани около придвижването на урагана "Айрин", рафинериите по Източното крайбрежие възстановиха нормалната си работа, пише агенция Bloomberg.

Спекулации за възстановяване на растежа на икономиката на САЩ повишиха търсенето на лекия суров петрол. В резултат цената му се покачи до тридневен връх.

На пресконференция в петък директорът на Федералния резерв Бен Бернанке нито промени прогнозата за умерен ръст на икономиката на САЩ, нито предложи някакви допълнителни мерки за стимулиране, което не успокои пазарите.

В сутрешната сесия на ICE в Лондон европейският сорт Brent поевтиня с 21 цента до 111.15 долара за барел. Разликата в цената с лекия суров петрол остана над 25 долара.

В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк контрактите за октомври се повишиха с 29 цента до 85.66 долара за барел. Цената на петрола към момента е 15% по-висока в сравнение с миналата година.

Търговията на лекия суров петрол в Ню Йорк ще се задържи около 100 долара за барел през тази година, предполага Джонатан Барат, управител на Commodity Broking Services Pty в Сидни. Според него през следващите 3 до 6 месеца ще се забележи осезаемо увеличение на производството на петрол в Либия.

Очакванията са, че износът на черното злато от Либия ще бъде възстановено в края на септември месец, след като опозиционното движение получи подкрепата на редица западни страни за търговията си с петрол.

В края на миналата седмица се появиха съобщения от представители на нефтената компания AGOCO, контролирана от либийската опозиция, че работата в находищата Сарир и Месла ще се възобнови в средата на септември месец, което ще позволи първите партиди с нефт а тръгнат от терминала в Тобрук в края на месеца.

Водещи

Най-четени