Бр. Ботев: Туризмът може би привлича най-много инвестиции 22.07 | 21:27

Няма отказани резервации заради наводненията, потвърждава зам.-министърът

От iNews.bg

Туризмът може да се окаже най-голямото привличащо инвестиционно поле за България, за което работихме. Това каза на пресконференция зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. По неговите думи именно този сектор представя страната ни пред света. "Туризмът е витрината на България”, коментира той, цитиран от агенция "Фокус".

Според Бранимир Ботев туризмът е стуктуроопределяща индустрия у нас и значението й се доказва от данните на Световната организация по туризъм. Той подчерта, че към момента секторът представлява 13,6% от Брутния ни вътрешен продукт (БВП). В парично измерение представлява 5 млрд. евро.

По думите на зам.-министъра към момента няма туроператори, които да имат групови откази на резервации от туристи заради наводненията по морето. "Неоспорим факт е, че имаме доста критична от гледна точка на климатичните условия година, въпреки всичко при тези изключително трудни условия можем да бъдем до голяма степен сигурни, че нивото на професионализъм на работещите в бранша е много високо”, обясни Ботев.

Той подчерта, че тази седмица предстои да бъде издадена сто хилядната виза на руски туристи, които искат да почиват в страната ни. "Миналата седмица е била издадена сто хилядната виза от консулската служба в Киев. Проблемите по-скоро са свързани с девалвацията на местните валути”, каза още Ботев.

Според зам.-министъра лошото време е оказало негативно влияние единствено върху last minute офертите. Причината за това е разпространяваната в чуждестранните медии тема за наводненията.

Хората, работещи в туристическия бизнес, искат от кабинета да разреши отпускането на 2,250 млн. лв. от общо 10 млн. лева за национална туристическа реклама, съобщава БТА. Всички планирани средства, които трябва да бъдат насочени към туристическия маркетинг, възлизат на обща стойност от 28 млн. лв. От туристическия бизнес искат още да бъде приет Законът за туризма.

Водещи

Най-четени