Бракуваха 135 кг храна след проверки на заведения по морето 04.09 | 15:19

Инспектори са проверили близо 1500 обекта в морски курорти през август

От Ралица Стоянова

През август инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са проверили 1490 обекта от търговската мрежа и заведения за обществено хранене в морските курорти в областите Добрич, Варна и Бургас.

При проверките са издадени 178 предписания и са съставени 103 акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са 135 килограма хранителни продукти. Проверени са и 71 обекта, предлагащи услугата all inclusive, като не са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване на кухните, капацитета на търговската зала и предлагания асортимент в обекта, както и необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.

Във връзка с официалния текущ контрол, инспектори към БАБХ са извършили 4 320 проверки за седмица. В резултат на проверките са издадени 245 предписания, съставени са 82 акта за установяване на административно нарушение, възбранени и бракувани са 90 килограма хранителни продукти, 60 литра бира, 1 972 килограма маслини с пропуск в етикетировката, които ще могат да бъдат реализирани след отстраняване на несъответствието. 3 обекта са с наложена мярка за временно преустановяване на дейността.

Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, неправилно съхранение на храни, както и непълна етикетировка на храните.

Водещи

Най-четени