Бракуваха близо 3000 кг риба по Никулден 10.12 | 17:48

Инспектори са извършили над 4200 проверки за две седмици

От Ралица Стоянова

През изминалите две седмици инспектори към Агенцията по безопасност на храните са извършили 4 226 допълнителни проверки във връзка с Никулден.

Проверени са обекти от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с жива, охладена и замразена риба и рибни продукти, информират от БАБХ.

В резултат на проверките са издадени 204 предписания и са съставени 89 Акта за установяване на административно нарушение. С временно преустановена дейност са 13 обекта, като при 12 от тях е констатирано нерегламентирана продажба на храни. Възбранени или бракувани са над 3141 килограма хранителни продукти, от които 2958 килограма прясна и замразена риба.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с неправилно съхранение на продуктите и неспазване на температурния режим на съхранение, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност или без документи за произход, както и наличие на нерегистрирани, съгласно изискванията на Закона за храните, временни обекти за търговия на дребно с храни. 

Водещи

Най-четени