Брекзит ще засегне всяка трета българска фирма 26.04 | 13:43

Усложняване на администрацията и нови търговски ограничения ще повлияят негатевно на бизнеса

От iNews.bg

Около 30% от българския бизнес ще пострада от Brexit. Това стана ясно по време на конференцията "Подгответе се за Брекзит – последствия за европейския бизнес", която се провежда в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. В нея участва и главният преговарящ на Евросъюза за напускането на Великобритания Мишел Барние. Така излиза, че всяка трета българска фирма ще понесе последствия от раздялата на Евросъюза с Великобритания, която ще стане факт в края на март догодина.

Европейските и българските компании, които имат бизнес отношения на Острова, ще се сблъскат с допълнителна административна тежест след Brexit, прогнозираха експерти по време на конференцията, предаде Нова телевизия. Очакват се и допълнителни разходи за фирмите. Те ще възникнат заради усложнената регулаторна рамка и евентуалните търговски ограничения.

"Brexit създава несигурност и нестабилност за много сфери и за много хора. Следващия март Обединеното кралство ще прекъсне 750 търговски споразумения и те ще трябва да се предоговорят", отбеляза Барние.

Водещи

Най-четени