Британците провериха какво точно пише на етикетите на храните 01.06 | 09:26

На много етикети на месата няма точни данни за произхода на стоките и съдържанието

От iNews.bg

Британското министерство на земеделието, околната среда и храните анализира какво точно е описано на етикетите на храните във Великобритания. Данните показаха, че повечето меса и млечни продукти има ясна информация относно състава и произхода на храните.

Експертите от министерството са тествали около 500 хранителни продукта, закупени от големите вериги магазини. Проучването обаче е обхванало и малки независими търговски обекти, разказват от министерството. Това е първата проверка след като в страната бяха въведени доброволни стандарти за етикетите в хранителната индустрия. Правилата бяха описани през ноември 2010 година.

Какво показват още анализите? Всички масла на пазара на Острова имат етикети, които оповестяват дали са произведени от мляко и от къде произхожда продуктът. Същото се отнася и за 77% от сирената. При сирената за мазане обаче нещата не стоят точно така – етикетите на голяма част от тях не обясняват точно какво е съдържанието и от къде произхожда сиренето.

При месата 82% от бекона, надениците и другите колбаси има някакви описания на етикетите. 67% разкриват какви са съставките и съдържанието на месо, а 15% обясняват къде е произведена стоката.

За много от полуготовите продукти като пайове например, етикетите са с по-непълни.

"Потребителите искат да имат ясна и точна информация, така че да направят информиран избор на храната си", коментират от министерството и допълват, че ще очакват подобряване на ситуацията в бранша.

Водещи

Най-четени