Брюксел: България има време да изпълни екоизискванията за ТЕЦ-овете си 26.02 | 12:00

Според бранша тези реформи ще доведат до непоправими щети на българския въгледобив и енергетика

От iNews.bg

През месец април се очаква Европейският съюз да приеме нови завишени стандарти, ограничаващи вредните газове на редица индустриални обекти, включително такива като българските ТЕЦ-ове на въглища. През седмицата Българската минно-геоложка камара, която представлява бизнеса с лигнитните въглища, се обяви твърдо срещу промените в така наречения Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. 

Според бранша тези реформи ще доведат до непоправими щети на българския въгледобив и енергетика. Възможно е да се стигне до затваряне на Топлоелектрически централи, защото няма да има пари за тяхната модернизация, което ще доведе и до загуба на работни места в "Мини Марица-изток".

ТЕЦ-овете предимно на лигнитни въглища произвеждат над 25% от електроенергията в страната. Засегнатите в енергийния сектор твърдят, че заложните нови екологични норми са непостижими.

Предложеният от ЕК документ съдържа пределни прагове за емисиите на серен диоксид, азотен оксид, живак и прахови частици. България, Полша и още няколко делегации в междуправителствения орган, който одобрява регулациите, са поискали те да бъда смекчени. Има голяма вероятност обаче проектодокументът да бъде приет в този му вид, дори Българското правителство да гласува против. Защото до дебат по същество на стойностите нe се е стигнало, а мнозинството от държавите подкрепят предложението.

Още можете да прочетете на страницата Econ.bg.

Водещи

Най-четени