Брюксел започва преговори с Москва за „Северен поток 2“ 11.06 | 17:42

Марош Шефчович и Александър Новак очакват процесът да се задвижи в края на лятото

От iNews.bg

Европейската комисия получи мандат за преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода "Северен поток". Дискусията ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович по време на пресконференция за устойчиво развитие на енергетиката в Астана, предаде БГНЕС.

"Това е най-актуалната новина - ЕК одобри мандата, а днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участват в дебата, но също така и да предложим допълнения към текста. Подкрепям позицията на руския енергиен министър Александър Новак, че трябва внимателно да проучим мандата. Надявам се, че ние ще продължим да обсъждаме този въпрос - може би още през септември", каза еврокомисарят.

От своя страна руският енергиен министър Александър Новак допълни, че във ведомството му все още не са видели този документ, но предстои да бъде разгледан подробно. Той каза още, че консултациите с Марош Шефчович ще бъдат продължени в края на август или началото на септември.

Въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" е насрочено за края на 2019 г. Газопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия "Северен поток". Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност на проекта възлиза на 9.9 милиарда евро.

Водещи

Най-четени