Брюксел иска България да върне еврофинансиране за 60 млн. евро 09.12 | 16:00

От ЕК са открили нарушения при усвояването на парите по ПРСР

От iNews.bg

Може да се наложи България да върне 248 млн. евро на Европейската комисия (ЕК) по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013. Това обяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на БНТ.

По нейните думи към момента от Брюксел са изиксали възстановяването на 60 млн. евро заради нарушения при общинските проекти по ПРСР. Въпросните финансови корекции са били потвърдени от Брюксел.

Според одитния доклад на европейските одитори България не е спазила европейските правила за разпределяне навъпросните средства, информира БНР. От своя страна от Министерство на земеделието и храните са поискали отсрочка от три години за изплащането на тези 60 млн. евро.

За останалите 188 млн. евро обаче все още няма окончателно решение и проверката от страна на Комисията продължава.

Процедурата още не е приключила и българските чиновници ще се опитат да убедят европейските си колеги, че прилагането на мерките е било според правилата. От министерството не успяха да уточнят кога ще приключат процедурите и кога ще е ясна окончателната сума, която България ще загуби.

"Ние сме в още няколко процедури, при които са поискани санкции", обяснява агроминистърът. По нейните думи има нарушения и при директните плащания на земеделски производители.

"Честа практика е земеделските собственици да представят нереално големи обеми обработваема площ, за която да получават субсидии. Окончателната финансова корекция е наложена и заради договори по "Техническа помощ" на ПРСР”, обясняваТанева.

Тя потвърди, че страната ни ще оспорва наложените финансови корекции, но крайното решение ще бъде в ръцете на ЕК.

Водещи