Брюксел одобри 172 млн. лева държавна помощ за БДЖ 09.09 | 13:55

Предстоят нови срещи с кредиторите на железниците

От Мария Стоянова

Държавната помощ за БДЖ в размер на 172 млн. лева е допустима. Това констатира Европейската комисия във връзка със средствата за покриване на част от дълговете на българските железници, съобщават от транспортното министерство.

Ведомството е получило специално писмо по въпроса от Брюксел. То е вследствие на проведените през миналата седмица разговори в белгийската столица, на които транспортният министър Николина Ангелкова е представила допълнителни анализи и аргументи за ускоряване процеса на държавната помощ.

Това е необходимо условие за продължаване на преговорите с кредиторите на компанията, за да се придобият по-ясни параметри и да позволят нормалното функциониране на БДЖ, казват от транспортното министерство.

В писмото се уточнява,че "…по отношение на опрощаването на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г., мога да Ви информирам, че на базата на предоставената информация от страна на българските власти, тази мярка изпълнява условията, заложени в Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия".

Това предоставя и основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС, твърди в писмото Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор "Политики за държавна помощ" в ГД "Конкуренция".

Министър Ангелкова посочи, че предстои нова среща с кредиторите и облигационерите на БДЖ, за да се обсъди възможността за разсрочване на задълженията. По думите й предстои още много работа да бъде свършена, за да се подобри финансовото състояние на компанията.

Водещи