Бум на кражбите на фирми 19.02 | 10:21

Фалшиви подписи и печати на нотариуси е най-често използваният метод

От Десислава Маданска

Нужно е да се предприемат законодателни мерки срещу кражбите на фирми, тъй като това се случва все по-често. За това алармираха от Нотариалната камара в България.

От бранша отчитат, че случаите през последните месеци се увеличават, като те са по-чести около почивните дни.

От камарата отчетоха, че фалшифицирането на подписи и печати на нотариуси е най-често използваният метод.

"На 5 и 6 януари тази година имах две последователни обаждания от служители на Агенцията по вписванията. Те ме питаха дали е мой подписът и печатът под нотариално заверено пълномощно, с което се прехвърляха дружествени дялове. И двата случая бяха фалшификации", каза председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев пред в. "Труд".

По думите му това може да се избегне, ако всички договори за прехвърляне на дялове от търговски дружества започнат да се вписват в информационната система "Единство". Системата е създадена от Нотариалната камара през 2009 г. Там в момента са събрани всички пълномощни за разпореждане на права върху недвижими имоти от близо 15 години насам, което според нотариусите до голяма степен е пресякло масовите кражби на имоти с фалшиви пълномощни.

Също така от камарата смятат, че длъжностните лица в Агенцията по вписванията трябва да са длъжни да правят справка дали един договор за прехвърляне на фирма е удостоверен от нотариус, или не. Иначе разходите по надграждането на информационната система ще се поемат от самите нотариуси и не се налага държавата да ги прави, подчертаха от камарата.

Нотариусите поискаха още държавата да им даде достъп до масивите на КАТ, така че да могат да регистрират директно сделките по купуване на коли.

Най-четени