Бум на търговете за имоти 31.05 | 07:00

Лошите кредити доведоха до значително увеличение на търговете за имоти

От Миглена Иванова

Лошите кредити доведоха до значително увеличение на търговете за имоти. От 200 търга месечно през 2009 г. сега се публикуват по над 2 000 обявления на месец, посочват от сайта за търгове на имоти Targ.bg.

Според актуалните данни на БНБ, лошите кредити на банките надвишават 19%, като най-сериозни проблеми има при фирмените заеми – там "токсичните" кредити са над 20 на сто. От заемите на домакинствата най-голям дял имат просрочените ипотечни заеми, което доведе и до сериозен ръст при съдебното изпълнение и продажбата на имоти на длъжници.

Често обаче продажбата на жилището чрез съдебно изпълнение не е достатъчна, за да се покрие дълга на кредитополучателя. Потенциалните купувачи трябва да разполагат с пари в брой, за да се включат в търг, а законът е поставил и други времеви ограничения за плащанията.

За подобни сделки пък банкови кредити се получават трудно. Така, при наличие на желаещи да участват в търговете, реално явилите се купувачи са малко. Това води и до спад в продажната цена на предложеното на търг жилище.

Частните търгове на имоти са възможност да се постигне по-добра продажна цена на жилището на длъжник, както и алтернатива на съдебното изпълнение.

Бумът им отвори една незапълнена досега пазарна ниша. Нейното обслужване е в ръцете на банките и агенциите за недвижими имоти, но консултантите все още не са достатъчно подготвени – и теоретично, и практически, смятат от сайта.

Рядкост са отпуснатите банкови кредити за покупка на жилище, обявено за продажба на търг, без значение дали от съдебен изпълнител, или от частно лице. Банките обаче могат да решат много свои проблеми, ако потърсят механизми и възможности за кредитиране на този растящ пазар.

По този начин финансовите институции дори биха редуцирали лошите си кредити, като пренасочат ресурс към платежоспособни клиенти.

Това ще допринесе за високата ликвидност на този пазар, за по-бързата възвръщаемост на инвестициите и постигането на по-добри резултати за всички участници в търговете – кредитори, длъжници и наддавачи.

Предстои и специален семинар за търгове на имоти, организиран от сайта. Основни лектори на срещата ще бъдат съдебни изпълнители, представители на столичната агенция за приватизация, представители на финансови и кредитни институции, представители на консултантски компании за частни търгове за имоти и юристи.

Лекторите ще представят основните стъпки, които следва да се предприемат от всеки наддавач, желаещ да се включи в търг за имот. Ще се разгледат рисковете, които са свързани с този метод на продажба, възможностите за кредитиране на потенциалните наддавачи, както и съответната нормативна база.

Водещи

Най-четени