Бургас-Александруполис бил неосъществим и неизгоден 07.03 | 11:54

Отказваме се от споразумението за проекта, реши на първо четене парламентът

От Ралица Стоянова

"Проектът Бургас-Александруполис е неосъществим и неизгоден за България". Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков на дебатите по денонсиране на споразумение за петролопровода, информира агенция "Фокус”.

Дянков заяви, че проектът е финансово неосъществим, не само защото за България е финансово бреме. Той е непосилен за всички участници в споразумението. 

Парламентът прие на първо четене Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода.

Гласуваха 141 народни представители, 115 бяха "за”, 25 – "против” и един се въздържа.

Дянков обясни, че на общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране. Причината е, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол.

"Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън. Реализацията на проекта е невъзможно при пазарни условия", каза Дянков.

Георги Пирински от "Коалиция за България" попита защо, след като проектът бил финансово неосъществим, Гърция с нота отказва да денонсира това споразумение, Русия също. "В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда", каза Пирински.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че те са първите, които са показали на бургазлии какви ще са резултатите от изграждането на петролопровода.

"Гигантски танкер ще се изправи пред очите на всички туристи. Никой от почиващите не иска да гледа това гигантско туловище и не иска да се къпе до него”, каза Костов.

Най-четени