Бургас става център на евро-китайската търговия 05.05 | 21:09

20 млн. евро инвестиция очаква пристанището в морския ни град, хъбът ще развива и онлайн търговията

От iNews.bg

Бургас ще се превърне в нещо като център на търговията и стокообмена между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. В морския ни град ще се открие логистична база, чрез която да се осъществява голяма част от въпросната търговия. Въпросният център ще бъде на бургаското пристанище, като в началото ще използва част от наличната там складова база, която след това ще бъде доразвита. Логистичният център ще бъде използван и за стоки, които се продават онлайн.

Предстои на мястото първо да бъде изграден павилион, който ще бъде за представяне на стоки на европейските производители. Той ще служи и за демонстрация на артикулите, които ще пристигат от Китай. Паралелно с това логистичният център ще бъде отправна точка за стоките от Централна и Източна Европа, които ще бъдат експортирани в Китай, обяснява пред БНР председателят на Съвета на директорите на пристанище "Бургас” Иван Капитанов.

Основната част от инвестициите за развитието на логистичния хъб ще дойдат от Китай. Според предварителните разчети поетапно на бургаското пристанище ще се налеят около 20 млн. евро.

Хъбът ще бъде използван и за стоки, търгувани по интернет, допълва Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Това ще помогне на България и региона допълнително да развие онлайн търговията, която не е на особено високо ниво спрямо останалия свят.

"Ползите, които ще имаме от навлизането на електронна търговия и от стоките, които ще се търгуват, са значителни. Посредством логистичния център в Бургас ние даваме една отправна точка на всички стоки от Централна и Източна Европа, не само на български. Т.е  хъбът ще има и много сериозно регионалното значение”, обяснява Гелев.

Водещи

Най-четени