Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ясно до 22 ноември 07.11 | 12:48

Тогава трябва да изтече специалният надзор над банката

От iNews.bg

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22 ноември, съобщиха от БНБ. Финансовата институция е 100% собственост на Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет вчера (6 ноември) от Централната банка.

Придобиването на "Виктория", тогава под името "Креди Агрикол България", стана възможно в началото на май с разрешение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

При придобиването общо акциите с право на глас от капитала на "Виктория" бяха за над 92 млн. лева.

След по-малко от два месеца Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор, а два дни по-късно - и дъщерната й банка.

В различните варианти, които бяха обмисляни за спасяването на банковата група, се говореше за разделяне на добра и лоша банка, тъй като надзорните данни показват, че "Виктория" е жизнеспособна и може да бъде оздравена. Предложението бе направено от управителя на Централната банка Иван Искров.

Обмисляше се също така и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". Затова засега решението за съдбата ѝ остава неясно до 22-ри ноември, когато изтича специалният надзор, информира БНР. Ако отнемат лиценза ѝ гарантираните влогове ще бъдат изплатени. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева. 

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките обясниха, че изплащането на гарантираните суми в КТБ започва от 4 декември. До 25 ноември пък трябва да стане ясно как депозантите ще бъдат разпределени и в кои банки. Целта на разпределянето на вложителите с гарантирани влогове в няколко банки е, за да се избегне натрупването на опашки пред гишетата. 

Водещи

Най-четени