Българинът е песимист! Не вярва, че икономиката скоро ще живне 15.07 | 19:13

Гражданите на страната изглежда се съмняват, че доходите им скоро ще нараснат

От iNews.bg

Българите не вярват, че страната ни я чака по-светло икономическо бъдеще. Това показват резултатите от проучването на GfK на потребителския климат в Европа за второто тримесечие на 2015 г.

Според данните в него икономиката на България се е подобрила значително през последната година. По предварителни оценки брутният вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на 2015 г. е нараснал с 2% в сравнение със същия период на предходната година. Въпреки това, българските потребители не очакват тази тенденция да се запази.

В проучването се посочва, че през второто тримесечие на тази година икономическите очаквания на потребителите у нас се подобряват с 1,5 пункта и достигат нивото от минус 12,9 пункта през юни. Независимо от добрите макроикономически данни, най-вероятно предпазливата оценка на българите се дължи на няколко външно-политически фактори като неясния изход от ситуацията в Гърция, както и от конфликта между Русия и Украйна.

Според анализа, общата среда на несигурност за държавата ни се подхранва и от неяснота относно евентуалните последици за България от гръцката криза, както и дали страната ни е подготвена за евентуално пренасяне на негативни влияния от южната ни съседка.

Заедно с това българските потребители не вярват, че ще има повишение в доходите им през следващите месеци. Малко от тях продължават да харчат пари за големи покупки, които излизат извън техните ежедневни потребности.

Още по темата, четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени