Българинът търси по-евтиното, пазарува основно от борси 17.12 | 10:02

Поскъпване на вносните плодове и зеленчуци няма да има

От Десислава Маданска

Масово българинът търси да купи най-евтините стоки. Затова и официалните статистически данни показват, че потреблението е паднало. Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Българинът пазарува от по-евтини места, а не че яде по-малко, добави Стойчев.

По думите му най-често хората пазарували от борси и тържища, където съответно и цените били по-ниски. От това обаче страдали най-вече малките квартални магазини.

От друга страна, големите хипермаркети много често примамвали клиенти с промоции и цени дори под себестойността на продукта.

Стойчев бе категоричен, че тенденцията, наблюдавана през последните няколко години за поскъпване на вносните плодове и зеленчуци точно преди празниците, вече я няма. Той дори отчете поевтиняване на портокалите и мандарините, като седмица преди Коледа цената им паднала с между 3 и 6%, информира в. "24 часа". Според него, ако все пак има някакво поскъпване, то ще е краткотрайно.

Поевтиняване от ДКСБТ отчитат и при зеленчуците, като при доматите и краставиците цените са паднали съответно с 1,4 и 6,8%.

При млечните продукти обаче имало повишение между 6 и 11%. Сред основните причини са рекордните изкупни цени на суровото мляко, които минаха 85 стотинки за литър, след като се оказа, че има недостиг на суровината в Европа и по света.

Водещи

Най-четени