Българите избраха ГКПП Маказа, за да преминат в Гърция 19.12 | 11:17

Изграждат допълнителна инфраструктура на пункта

От Десислава Маданска

ГКПП Маказа–Нимфея се превръща в предпочитания пункт по българо-гръцката граница. По натовареност той става трети на общата граница след пунктовете Кулата и Свиленград. Само през септември, октомври и ноември през Маказа от гръцка страна са минали 43 000 автомобила, 103 000 граждани и само 1067 са били лицата от трети страни.

От България към Гърция са минали 43 210 автомобила, 107 000 души, от които 846 граждани от други страни, сочат данните на общия граничен пункт.

Очакванията за 2014 г. е потокът в двете посоки да нарасне двойно.

Плановете са на Маказа да бъде изградена допълнителна инфраструктура. Ще има навеси и кантари, необходими за митническите дейности. Тогава ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона.

По думите на областния управител на Кърджали Бисер Николов за целта са необходими около 2 млн. лв. Той обясни, че в момента се търсят възможности от Гърция да бъде осигурено общо финансиране.

В средата на декември т.г. българското строително министерство даде старт на проекта за изграждането на пътна отсечка от Момчилград до сп. Джебел, откъдето ще върви директният поток превозни средства по маршрута Кърджали – Комотини. За изграждането ѝ ще се вложат около 5,5 млн. лв.  

Най-четени