Българите искат по-добре да управляват парите си, но не знаят как 04.10 | 15:17

Това показва проучване за финансовото поведение и грамотност, по поръчка на ING

От Ралица Стоянова

54% от българите нямат заделена сума за спешни случаи. Това показва проучване за финансовото поведение и грамотност, направено сред 426 души през февруари тази година по поръчка на банково-застрахователната група ING. Проучването беше представено на бизнес закуска по повод навършването на 10 години ING Пенсионно осигуряване и 5 години ING Животозастраховане в България, пише econ.bg.

Само 34% от запитаните имат възможност да покрият непредвидена сметка в размер на 1000 лева. Едва 4% от разходите на домакинствата отиват за спестявания. Основното, за което българите спестяват, е, за да се справят с непредвидени разходи. Едва 23% спестяват за пенсиониране. 71% имат семеен бюджет.

Около 30% от потребителите имат кредит, като основните причини са ремонт на жилището или покупка на кола. Разходите за храна и около жилището "гълтат" по-голямата част от месечния доход на домакинствата. Половината от запитаните отговарят, че добре организират финансите си. Повечето хора (68%) намаляват разходите си, когато не са им останали достатъчно пари, а 35% вземат пари назаем.

Проучването показва още, че 56% от българите над 20 г. имат основни финансови познания. Средната класа, очаквано, е по-добре осведомена по въпросите, свързани с финанси. 90% биха искали да управляват по-добре парите си, но не знаят как да получат необходимата информация.

Ръст на животозастраховането тази година предвижда управителят на ING Животозастраховане и изпълнителен директор на ING Пенсионно осигуряване Николай Стойков. В следващите няколко месеца този ръст ще дойде предимно от застраховките в корпоративния сектор и животозастрахователните продукти, предлагащи се с банкови продукти.

Индивидуалните застрахователни продукти не нарастват с високи темпове. За да се промени това, трябва или да се увеличат доходите на хората, или да се промени рисковото им възприятие, смята Стойков.

При доброволното пенсионно осигуряване корпоративният сектор остава стабилен. От около 300 компании, клиенти на ING, само 1-2 са прекратили плана си за доброволно осигуряване от 2008 г. насам. При индивидуалните клиенти също се задържа нивото от 2008 г., заяви Стойков.

Водещи

Най-четени