Българите предпочитат заем от приятели, а не от банките 03.11 | 16:19

Кредитите се възприемат като голяма тежест за семейството, показа проучване

От Петър Чернев

Българинът все още се притеснява да взима кредити и ги смята за голяма тежест за семейството. Това показа проучване на GfK България, представено от Таня Тошева, пише Econ.bg

77% от хората не обичат да дължат пари, а само 11 на сто живеят на кредит, сочи още данните. Заемите отиват основно за задоволяване на всекидневните нужди и други лични покупки. 41 на сто от анкетираните биха взели кредит, само когато имат нужда.

Според проучването българите предпочитат да вземат пари назаем от познати, а не от банките. Заем от роднини и приятели предпочитат над 60% от анкетираните.

За голяма част от населението моментът за спестяване все още не е дошъл, беше отчетено още по време на събитието. 9% от хората затъват все повече и повече в необслужвани задължения към банките.

Друг интересен аспект от проучването е, че едва 3% от хората биха сменили банката си в следващите 6 месеца. Голямата част от останалите обаче не биха предприели смяна по няколко причини - заплатата им се превежда там, банката обслужва кредитите им или имат спестявания в нея.

Що се отнася до банковите продукти, най-използвани остават дебитните карти. Те обаче се ползват основно за теглене на пари от банкомат и по-рядко за плащане на стоки и услуги на мястото на покупката. Българите нямат навика да плащат сметките си електронно с помощта на дебитните карти, показва още проучването. 

Водещи

Най-четени