Българите с най-ниски сметки за ток, според Евростат 30.11 | 12:40

Само в Румъния газът е по-евтин от този у нас

От iNews.bg

Българите плащат най-ниски сметки за ток в целия Европейски съюз. Поне що се отнася до стойността на фактурите им. Цената на електроенергията през първата половина на 2017 г. е била най-ниска у нас, сочи анализът на Евростат, предаде бТВ.

Домакинствата у нас са плащали по-малко от 10 евро за 100 киловатчаса. Докато в Дания и Германия – по над 30 евро за същото количество енергия. Именно там цената на тока е най-висока в ЕС.

Анализът сравнява и цените за първите шест месеца на 2016 г. и същия период на тази година. От тази гледна точка се отчита леко намаляване на средната стойност на 1 киловатчас от 0.5%. Средната цената на еленергията в Евросъюза пък е 20 евро за 100 киловатчаса, т.е. у нас тя е наполовина по-ниска.

България поддържа и най-ниски цени по отношение на природния газ. У нас тя е около 3,3 евро. Като по този показател сме №2 е Евросъюза. Пред с по-евтино синьо гориво е само Румъния. Там обаче голяма част от нуждите се покриват от собствен добив, а не от внос, както е в България.

Водещи

Най-четени