Българите се хвърлиха да купуват нови коли 18.07 | 14:45

От началото на годината са регистрирани над 10 хиляди возила

От iNews.bg

У нас до скоро предпочитани бяха автомобилите втора ръка. Оказва се обаче, че от началото на годината нашенците се хвърлят да купуват нови возила. За периода януари-юли 2014 г. у нас са били регистрирани над 10 хил. коли, показват данните на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA).

Ръстът на продажбите на нови возила за периода е в рамките на 15% за разлика от същия период на 2013 г. Тогава броят на продадените нови коли е бил 8971.

Пазарът на автомобили у нас се развива с бързи темпове, като надвишава значително средните темпове на растеж в Европейския съюз (ЕС), които са малко над 6%.

Само за месец юни 2014 г. в България са били купени 2052 броя нови коли. Това регистрира увеличение с 5,6% в сравнение със същия месец на миналата година.

За целия Европейски съюз се наблюдава продължителен растеж на продажбите на нови коли. Този тренд се е запазил за десети пореден месец, показват данните на ACEA, информира WBP online.

В границите на страните-членки регистрираните нови автомобили през юни месец са били над 1, 189 млн. броя. Това отбелязва увеличение от 4,5 на сто на годишна база за разлика от предходния май месец. За първите шест месеца на 2014 г. пък броят на закупените нови возила е надхвърлял 6, 622 млн. броя.

Най-много нови возила през юни месец са били регистрирани в Испания. Там пазарът на автомобили се е разраснал с 23,9%. Този във Великобритания също е регистрирал увеличение от 6,2 %, а този във Франция – с 2,5%. Продажбите в Германия пък са се свили с 1,9 на сто.

За миналия месец най-голям брой коли в Европейския съюз са били продадени от компанията Mitsubishi. Ръстът им е в рамките на повече от 55% на годишна база. Значително увеличение с над 23% бележат продажбите на Renault Group. Компанията е пласирала 141 636 броя през юни.

Добри резултати през последния месец показва Fiat. При тази фирма ръстът на закупените нови возила е в рамките на повече от 7%. От своя страна продажбите на американската компания General Motors в Европейския съюз продължават да се свиват. През юни месец те са спаднали с 2,5 на сто.

Най-четени