Българите сме с най-ниско потребление в ЕС 19.06 | 11:08

Страната ни е с 51% под средното ниво

От Мария Стоянова

Българите потребяват най-малко в целия Европейски съюз (ЕС). Индивидуалното потребление на глава от населението у нас е с 51% под средното за Съюза ниво. Това сочат данните на Евростат.

В България показателят е 49%, докато в ЕС той се равнява на 100%. Разликата между потреблението на глава от населението у нас и в страната с най-висока стойност е 89 на сто.

Румънците се нареждат една позиция преди нас с 5% повече. Сред страните под средното ниво по този измерител се нареждат още Хърватия, Унгария, Естония, Латвия. С между 20% и 30% под средното са още Литва, Словения, Словакия, Португалия , Полша и Чехия. Малта и Гърция също попадат в този списъкс с нива между 20% и 10% под средното. Италия, Ирландния, Кипър и Испания са с разлика от около 10% под средното.

С най-високо потребление от страните в ЕС са Люксембург и Германия. За Люксембург този показател е с близо 40% над средното в съюза, а за Германия с над около 25%. Гражданите в Австрия, Швеция, Дания,Финаландия и Франция също потребяват над средното за Общността, предаде Econ.bg.

Реалното индивидуално потребление (АIC) е често предпочитан показател за оценяване на материалното благополучие на домакинствата. При изчисляването му се взема предвид потребените стоки и услуги, независимо дали за тях са заплатили гражданите, държавата или неправителствените организации.

По показателя БВП на глава от населението България отново е на последно място. Той се равнява на 47%, докато средното ниво за ЕС е отново 100. По този показател Люксембург и Германия отново водят в класацията.

Водещи

Най-четени