Българите търсят луксозни жилища, а руснаците – имоти „на зелено“ 06.09 | 12:22

Северното Черноморие привлича много по-голямо разнообразие от националности

От iNews.bg

Британците отново търсят да купят имоти по българското Черноморие. Те обаче все още се интересуват от по-евтини апартаменти, става ясно от анализ на компания за недвижими имоти.

От данните става ясно, че продажбите по българското море бележат ръст от около 10% на годишна база. Има нарастване на интереса към Варна и околните курорти, и към Бургас, Слънчев бряг и Южното Черноморие.

Най-многобройни обаче продължават да бъдат руските купувачи. В момента те съставляват около 80% от инвеститорите по морето. Към тях се присъединяват други - българи, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и дори австралийци.

Британците харесват и Севера, и Юга. Руснаците пък често купуват  имоти в селата близо до крайбрежието, а не точно в курортите.

Експертите отчитат, че Северното Черноморие привлича много по-голямо разнообразие от националности, докато Южното остава най-желано от руснаци и българи. На север купуват белгийци, казахстанци, украинци, румънци.

Средната цена на закупените в Слънчев бряг имоти през първата половина на годината е 36 000 евро при 31 400 евро за 2013 г. През второто тримесечие на 2014 г. се увеличава до 610 евро/кв. м - средна цена на единица площ в Слънчев бряг на база реално сключени сделки, информира в. "Монитор". Година по-рано тя е била с 60 евро по-ниска.

Според брокери нарастването на цените се дължи на пренасочване на интереса на купувачите към по-нови и по-скъпи имоти.

"На зелено” засега най-склонни са да купуват руснаците, но има интерес и от българи, тъй като комплексите, които в момента се строят, са в голяма степен различни от наличните имоти като стил и качество.

От доклада става ясно, че се наблюдава тенденция за нарастване на интереса на българите към премиум комплексите на юг от Бургас - най-вече в Лозенец и Созопол.

Според брокерите купувачите се ориентират все по-често към имоти от най-ново поколение, често дори в процес на изграждане, като са склонни да плащат повече пари. Те отчитат, че българите са по-склонни да купуват по-скъпи имоти - основно елитни. Същото важи и за част от руснаците.

Най-четени