България - абсолютен хит сред руснаците, търсещи имоти по интернет 05.10 | 15:03

За септември са регистрирани 34 959 търсения в руската търсачка Яндекс

От Петя Михайлова

България се оказа абсолютен лидер по брой търсения в интернет за закупуване на недвижима собственост, пише сайтът NEWSru.com.

Статистиката на ключовите думи в руската търсачка Яндекс за септември показва, че словосъчетанието "недвижима собственост в България" е въведено 34 959 пъти от руските потребители.

Това не е изненадващо, тъй като според експерти само за последните 3-4 години руснаците са купили над 200 000 жилища и сгради в България. Продавачите възлагат надежди на купувачи от Русия, тъй като на българския пазар за недвижими имоти предлагането съществено превишава търсенето, особено по Черноморието и в планинските туристически курорти.

На второ място са търсенията за имот в Испания. Информация за това са потърсили два пъти по-малко руснаци - 15 387 , а на трето – недвижимо имущество в Черна гора – 9 911 търсения. Следват Кипър (9 226), Турция (7 347 търсения ), Германия (6342 ), Италия (6 244 ), САЩ (4 975 ) и Финландия (4943 ). Десятката се завършва от Гърция ( 4 457 ), която въпреки икономическата криза, продължава да бъде търсена от руснаците и по брой търсения изпреварва страни като Франция, Хърватска и Тайланд.

Общата стойност на сделките с недвижими имоти в България, сключени от руснаци за последните 3-4 години надвишава 1 млрд. долара.

Руснаци от средната класа от Москва и Санкт Петербург предпочитат да закупят имот в България заради благоприятното съотношение между цена и качество на жилището в българските курорти. А предстоящото влизане на страната в Шенгенската зона, което ще гарантира свободното придвижване на собствениците на жилища в Европа, ще повиши още повече интереса към българските имоти.

Руснаците, които разполагат с налични пари, скоро може да изместят англичаните на българския пазар. В момента британците продават жилищата си в България на половин цена, с цел да погасят банковите си кредити, изтеглени за закупуване на имота преди кризата.

Пазарът на недвижими имоти в България също изпитва трудности, пише NEWSru.com. По данни на Българската агенция за инвестиции през 2007г. общата стойност на сделките с български имоти съставлява не по-малко от 1,88 млрд. евро, но през 2008г. спадна с 33%.

Анализатори прогнозират, че броят на сключените от руснаци сделки по Южното Черноморие до края на 2011 г. ще е с 300% повече от сделките през 2010 г. Цената на имотите през миналата година там падна до 875 евро за кв.м. , а руснаците са били на първо място с 56% от общия брой на сключените сделки.

Водещи

Най-четени