България - бедна, но стабилна 08.02 | 19:54

Доклад на Ernst & Young показва, че страната ни е рай на стабилността на фона на случващото се в еврозоната

От Ралица Стоянова

През 2012 година брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще отбележи ръст от 1,2%, за догодина ръстът ще бъде 4,5%, а през 2014 година - с 5 на сто. Тази прогноза направиха експертите от Ernst & Young. В същото време обаче от Евростат публикуваха своето проучване, според което страната ни за поредна година е на дъното на ЕС по отношение на благосъстоянието.

Какво обаче показа анализът за икономическото състояние на България, който е част от по-голямо изследване - на бъдещото развитие на еврозоната.

В рамките на еврозоната растежът на БВП ще бъде 0,1% тази година, а инфлацията – 1,8%. Малко вероятно е безработицата да падне под 10% до 2015 година. На фона на тези данни България е "рай на стабилността в политически и финансов аспект", смята управляващият съдружник в Ernst & Young Джон Мистaкидис.

Въпреки това бизнесът ни не е имунизиран от това, което се случва в Европа, заяви консултантът по сделки Диана Николаева.

800 млрд. евро дълг трябва да се рефинансира тази година в еврозоната. В същото време банките са със завишени регулаторни изисквания за увеличение на ликвидността и платежоспособността. Това ги прави предпазливи и взискателни при отпускането на пари.

Трудният достъп до финансиране трябва да накара бизнеса да планира по-отдалеч капиталовите си нужди, да търси нови източници на средства и възможности за оптимизиране на вътрешните си ресурси, смята Николаева.

Предоговарянето на дълговете трябва да се случва при първите признаци на затруднение, а не както досега – когато едната компания вече не може да плаща на другата. Разплитането на възела на междуфирмената задлъжнялост е ключово за ликвидността, счита консултантът, пише Econ.bg.

Не всички фирми у нас обаче страдат от липса на ликвидност. Освен тези с остър недостиг на капитал, съществуват и така наречените "cash rich" компании, които трябва внимателно да преценяват в какво е най-разумно да инвестират. В момента те правят пасивни инвестиции, които защитават главницата.

И бизнесът, и банките се страхуват да инвестират, което превръща стабилността в безвремие, заяви консултантът Николай Гърнев.

Каква е ситуацията с банките в еврозоната можете да разберете в материала на Econ.bg, публикуван в рубриката им "Анализи".

Водещи

Най-четени