България борила ефективно измамите с евросредства 13.02 | 10:22

За една година близо 100 души са осъдени за злоупотреба с пари от ЕС

От iNews.bg

България се справя доста добре с измамниците,злоупотребили с евро средства. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия. 

Министърът по еврофондовете обясни, че през 2013 г. например 96 души са били осъдени за подобни престъпления.  

Според него през 2014 г.  бройката на "наказаните" за злоупотреба е горе – долу същата. На година  се образуват средно по 200 производства, като половината от тях влизат в съда, стана ясно от думите му.

Дончев коментира и схемата за саниране на жилищните сгради, която беше определена от опозицията като начин за печелена на гласове на предстоящите избори, както и като грандиозна корупционна схема. 

Вицепремиерът заяви, че няма никаква опасност от злоупотреби, тъй като граждани, чиито  блокове бъдат санирани, ще следят много внимателно как се извършват дейностите по енергийна ефективност. Министърът по еврофондовете добави, че повече се притеснява за местните власти, които  ще отговарят за проектите, тъй като вероятно ще бъдат затрупани с жалби от граждани за това как се реализират дейностите. 

Дончев уточни също така, че повечето проекти ще стартират след местния вот. "Трябваше да отложим схемата с една година  заради изборите ли?", попита риторично той.

Вицепремиерът коментира и одобрения от преди ден  заем от 8 млрд. евро от бюджетната комисия в парламента. Той каза, че  средствата ще бъдат взети за рефинансиране на стар дълг и за покриване на бюджетния дефицит, а не за това правителството да харчи пари. 

Водещи

Най-четени