България все още не е получила официален отказ за „Южен поток“ 05.12 | 13:07

„Сайпем“ прекратява дейности по подводната част на строежа

От iNews.bg

Все още няма официално уведомление от руската страна за спиране на проекта "Южен поток". Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Прекратяването на строителството на газопровода бе обявено в началото на седмицата от руския държавен глава Владимир Путин. Спирането на изпълнението на проекта през територията на България бе потвърдено вчера (4 декември) и от руския енергиен министър Александър Новак, информира БТА.

"Решението за спиране на строителството на "Южен поток" е окончателно", заявява Новак, цитиран от ТАСС.

Именно "Южен поток" бе темата, която бе обсъдена от премиера Бойко Борисов на редица срещи в Брюксел.

Междувременно "Сайпем", компанията, която трябваше да построи подводната част от газопровода", съобщи, че е получила уведомление от поръчителя за прекратяване на строежа. 

Дъщерната компания на италианския концерн ENI отказа да направи оценка на икономическите последици от решението с аргумента, че все още не са известни нито срока за прекратяване на работата, нито окончателното решение относно проекта, информира БНР. 

Договорът от март тази година за прокарването на първия участък на тръбата по дъното на Черно море беше на стойност 2 милиарда евро. Само за 2015-а година прекратяването на "Южен поток" може да струва на "Сайпем" 1,25 милиарда оборот.

Водещи

Най-четени