България да иска по-ниска вноска по "Евро плюс", призова икономист 04.04 | 09:42

Страната вероятно ще трябва да плати 6 млрд. евро за пакта, защото много страни се клатят, смята икономистът Георги Ангелов

От Деляна Петкова

Пактът "Евро плюс" трябва да осигури стабилност на еврозоната и той върви заедно със спасителния механизъм, който ще набере фонд от 700 милиарда евро. Целта е, когато фалира някоя страна от валутния съюз - да бъде спасена.

Това обясни в студиото на Нова ТВ икономистът Георги Ангелов. Той припомни, че вноската на България в пакта е 6 млрд. евро,а днешният ни брутен вътрешен продукт е 12 млрд. лева. "Ако се наложи да платим тази сума, ние едва ли ще успеем".

Сумата от 6 млрд. евро България вероятно ще трябва да я внесе, а не просто да я гарантира, тъй като много страни от еврозоната се клатят, смята икономистът.

Проблемът всъщност е, че малките държави от ЕС ще платят по-голям дял като процент от БВП отколкото "големите" в общността.

"Ние не сме виновни за проблемите в еврозоната, ние дори не сме в еврозоната. Правителството трябва да тропне по масата да каже няма да ратифицираме, ако не ни решите този проблем, ако не ни намалите вноската", допълни още Ангелов.

Размерът на вноската на България е одобрен от министрите на финансите в ЕС, както и от лидерите на общността. В момента остава само ратификацията на документа от българските власти, обясни още икономистът.

Водещи

Най-четени