България договаря с Русия намаление на газа, този път реално 27.11 | 14:32

Уговорените от ГЕРБ по-евтини доставки били само на книга

От Христина Рафаилова

Страната ни ще пробва да договори с Русия по-ниски цени на природния газ. Това каза в интервю за в. "Труд" икономическият министър Драгомир Стойнев. Той коментира, че предишното правителство, при което бяха уговорени по-евтини доставки, всъщност не е защитило интересите на българите. 

По мнение на Стойнев постигнатото тогава намаление от 20% на синьото гориво не е реално. След като новите договори станаха факт и успехът се приписваше на тогавашния енергиен министър Делян Добрев, стана ясно, че в момента, когато страната ни надвиши прогнозния процент на потребление на газ, ще плаща повече. Министърът изрази обаче убедеността си, че можем да ползваме по-евтино синьо гориво, и то преди "Южен поток" да заработи. 

Той изрази надежда преговорите с "Газпром" да стартират през следващата година. Има вероятност от среща на енергийните  комисии на двете страни още през декември, които да подготвят междуправителствената среща през 2014 г. 

На въпрос дали намалението на цената на синьото гориво ще се обвърже с реализацията на "Южен поток", той заяви: "По отношение на "Южен поток" максимално защитихме нашия интерес. Смятам обаче, че може да преговаряме за допълнителни условия, които да бъдат в услуга на българската икономика." 

За пореден път министърът увери, че софиянци няма да останат без парно въпреки големите задължения на столичната топлофикация. Той призна, че състоянието на "Булгаргаз" е тежко, като сред основните причини за това са задълженията на топлофикационните дружества. 

"Топлофикация София” има огромни задължения – 450 млн. лева. Г-жа Фандъкова да бъде така добра да намери решение на този проблем. Не ме интересува кога са натрупани тези заеми, искам парите сега", коментира Стойнев. 

След края на тази година ще стане ясно дали може да се намали още цената на тока.

Водещи

Най-четени