България е на последно място по енергийна сигурност 25.07 | 13:21

Зависимостта от един източник на газ е основен риск пред страната, сочи доклад

От Мария Стоянова

България е най-уязвимата страна от гледна точка на енергийната сигурност. Това сочи доклад за загубата на независимост в управлението в областта на енергетиката, направен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Високото ниво на показатели като корупционни практики на всички равнища в сектора, лошо управление на държавните компании, както и нарушаване на всички правила на конкуренцията поставят страната ни като най-енергийно бедната и несигурна в целия Европейски съюз. Проучването е взело под внимание 75 държави с най-голямо енергийно потребление в света.

Като основни рискове пред страната ни се посочват зависимостта от един източник и един маршрут на доставка на нефт и природен газ, както и високата енергийна интензивност на икономиката. Негативното въздействие на тези традиционни рискове пред България се усилва от лошото управление и завладяването на енергетиката от частни местни и чуждестранни, включително държавни интереси, посочват още от Центъра за изследване на демокрацията.

"Най-видимите примери за това са проекти като "Цанков камък", АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток" и изграждането на АЕЦ "Козлодуй", пише в доклада.

Посочва се още, че дълговете на НЕК ще доведат до натиск върху активите на фирмата или от необходимостта държавата да гарантира задълженията на компанията, които към средата на 2014 г. възлизат на близо 3 млрд. лева, предаде БТА.

От неправителствената организация препоръчват Народното събрание да прави ежегоден преглед на енергийната политика и енергийната сигурност и за влиянието на чуждите интереси в сектора.  Предлага се и развитие на административния капацитет на ДКЕВР и да се осигури независимост от политически и икономически интереси.

По неофициални данни около 30% от продажбата на горивата в България са контрабанда. Това заяви народният представител Георги Кадиев и допълни, че всяко бъдещо управление трябва да се занимава с този проблем.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков каза че изводите в доклада отразяват драматичните събитие в България и в Европа през последните няколко месеца.

"Оказа се, че сме били прави, когато подхождахме с внимание по отношение на зависимостта ни от Русия в областта на енергетиката", каза той по време на представянето на доклада.

Водещи

Най-четени