България е най-застрашена при спиране на руския газ 09.05 | 15:02

След отпадане на проекта „Набуко“ за страната ни няма друга алтернатива, обясни Айолов

От Мария Стоянова

Най-застрашена при спиране на транзит и доставки на руски газ е България. След отпадане на проекта "Набуко" за страната ни няма друга алтернатива. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

"Това не е български проект, това е европейски, но за разлика от другите европейски държави, които в момента се консолидират, ние се надпреварваме с Брюксел", каза още той по време на кръгла маса в Народното събрание за проекта "Южен поток".

Айолов цитира и думите на комисаря Гюнтер Йотингер: "Русия и "Газпром” са надеждни партньори на ЕС и имаме намерение и в бъдеще да поддържаме добри отношения”.

Зам.-министърът обясни на какъв етап се намира проекта "Южен поток". Той каза, че преди една седмица е подписан договор за втора тръба, а полагането на тръбите трябва да започне до началото на юни.

"Газ трябва да има до края на 2015-та година. Този график различно се актуализира”, каза още Айолов, цитира "Фокус".

Той допълни, че другата алтернатива за България е проекта за азерски газ. "Там по програма 2019-та година. България има единствен подписан договор за доставки. Българското правителство предприе и реализира мерки за ускорено изграждане на интерконекторна връзка с Турция и Гърция. Другата седмица ще има срещи с Турция”, обясни той.

Водещи

Най-четени