България е последна в ЕС по дял на работещите вкъщи 18.05 | 16:16

Във Финландия 25% от хората се трудят от разстояние, а у нас - едва 1.2 на сто

От iNews

Ново проучване на Евростат разкрива още една голяма разлика между Източна и Западна Европа - този път свързана с начина на работа. Оказва се, че в страни като Финландия, Люксембург и Ирландия над 20 на сто от населението е на "хоум офис", докато в България, Румъния, Хърватия едва 1-4 процента заработват заплатите си от разстояние.

Данните на Евростат са за 2020 г. Те са силно повлияни от пандемията, която принуди много компании в Европа и по целия свят да търсят начини да опазят персонала си от коронавируса, вкл. и чрез работа от вкъщи. През миналата година  средно 12.3 процента от работната сила на ЕС (15-64-годишните) на ЕС са се трудили дистанционно, което с над 3% повече  в сравнение с 2019 г.  На двата полюса са Финландия, където всеки четвърти е работил от вкъщи, и България с невзрачните 1.2 процента трудещи се дистанционно. 

Разбира се, тази статистика отразява и различията в структурата на икономикитев ЕС. Ясно е, че сложните производства трудно могат да се преформатират  в надомна работа, докато програмистите например могат да пишат софтуер, където и да се намират, вкл. и на морския бряг. Противно на масово ширещото се убеждение, че България си няма промишленост, у нас делът на индустриалните производства в икономиката е много по-висок, отколкото в редица западни държави.  Това е едно от възможните обяснения за малкия процент на работещите "по пантофи" в нашата страна. 

 

Още разлики 

Проучването на Евростат показва също, че през 2020 г. по-голям дял жени (13,2 на сто) са били на "хоум офис". Мъжете са съответно 11,5%. По възрастови групи също се очертават разлики. Само 6,3% от младите - до 24 години, са работили основно от вкъщи, докато в другите две групи (25-49 г. и  50-64 г.)  12-13 процента от анкетираните са полагали труд от разстояние.



Уточнение: 

Смята се, че човек е на home office, ако е изпълнявал трудовите си задължения от вкъщи поне в половината от работните дни в рамките на 4 седмици.

Водещи

Най-четени