България можела да стане център за газови доставки в Югоизточна Европа 20.09 | 14:26

Връзката с Румъния скоро ще заработи, а тази с Гърция - през 2016 г.

От iNews.bg

България може да стане център за газови доставки в Югоизточна Европа. За това ще допринесат българските проекти за междусистемни газови връзки с Гърция и с Турция, които трябва да се разглеждат като неразделна част от Южния газов коридор. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Държавният ни глава е на двудневно посещение в Баку по повод старта на строителството на Южния газов коридор.

По думите на Плевнелиев изграждането на Южния газов коридор повишава сигурността на доставките за България, за страните от Югоизточна Европа и ЕС, също така и допринася за диверсификация на газовите доставки.

Според българския държавен глава междусистемната газова връзка с Румъния скоро ще заработи, а тази с Гърция трябва да бъде завършена през 2016 г. По другите два проекта за интерконектори – със Сърбия и Турция, се работи усилено, за да се осъществят във възможно най-кратки срокове, подчерта президентът.

На срещата е било подчертано, че алтернативните ресурси и на маршрути за доставки на газ и енергийната диверсификация са станали въпрос на национална сигурност и ключов приоритет за европейските страни.

Според Плевнелиев преодоляването на зависимостта от една тръба е ключов приоритет на енергийната политика на България. В съвместна декларация, подписана от президентите Плевнелиев и Алиев, е била подчертана важността на Договора за продажба на природен газ между "Булгаргаз" и СОКАР от септември 2013 г. за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от находището "Шах Дениз" в Азербайджан. Изпълнението на договореностите трябва да започне от 2020 г.

"България подчертава готовността и намерението си постепенно да увеличава количествата природен газ, внасяни от Азербайджан", се казва още в съвместната декларация на двамата президенти.

Водещи

Най-четени