България не бърза за Европейския банков съюз 19.12 | 15:28

Страната ни няма да е сред първите присъединили се, каза премиерът

От Десислава Маданска

Присъединяването на България към европейския банков съюз е приоритет. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който е на посещение в Брюксел. Министър-председателят обясни, че страната ни ще следи внимателно как се развива банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще се присъединят към него, информира БНР.

"Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание", посочи министърът.

По думите му правителството не си поставя това като приоритет и като нещо, което трябва да стане в кратки срокове. 

Същото мнение изрази и председателят на БСП Сергей Станишев. Двамата са в Брюксел на среща на европейските социалисти, на която Станишев е домакин.

Според Станишев финансовата и банковата система в България са едни от най-стабилните.

"В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации. Това се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996-та година. Затова всъщност в България така и не настъпи финансова криза, в този смисъл, в който я изпитаха повечето други страни в Европа", каза социалистът.

Банковият съюз се създава в страните от Еврозоната. Той трябва да гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката, като главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

По повод предстоящите дискусии в Европейския съвет за укрепване на европейската сигурност и отбрана премиерът посочи, че България ще е готова да отдели повече пари за отбрана на по-късен етап.  

Водещи

Най-четени