България - първенец по печалба от евросредства 03.12 | 21:00

Страната ни е получила значителен размер пари от ЕС през 2013 г., сочи доклад

От iNews.bg

България е една от най-печелившите страни-членки на Европейския съюз (ЕС) за 2013 г. по отношение на европейските средства. Това показват данните от одитен доклад за изпълнението на европейския бюджет за миналата година, който е бил представен в рамките на бюджетната комисия към парламента.

"През 2013 г. България се оказва един от най-големите нетни получатели на европейски средства и то - въпреки политическата нестабилност в страната ни. За да достигнат фондовете до всички европейци, са необходими три основни предпоставки - административен капацитет, достатъчно финансиране и политическа стабилност на национално ниво. Едва тогава можем да говорим за постигане на резултати и ефективност на програмите", обяснява Илиана Иванова, която е член на Европейската сметна палата (ЕСП).

Одитът на европейските средства показва, че 4,7% от всички плащания с пари от бюджета на ЕС за 2013 г. не са били изразходвани по правилата.

"Съществени грешки бяха констатирани в почти всички разходни области на европейския бюджет и във всички държави, като най-много те са традиционно в политиките за регионално развитие, енергетика, транспорт и при инвестициите за развитие на селските райони. Установихме, че системите за наблюдение и контрол са частично ефективни и има сериозни разлики в тяхната ефективност в различните страни. Необходими са повече усилия за подобряване на системите за контрол, както и стъпки в посока опростяване на сложните разходни механизми по европейските програми", посочва Иванова, цитирана от БТА.

Експертът от ЕСП е акцентирал върху проблемите при проектите, свързани с кохезионната политика. По нейните думи те са свързани основно с нарушаването на правилата за обществени поръчки, както и с недопустимост на бенефициентите.

Водещи

Най-четени