България трябва да има балансиран бюджет до 2015 година, казва МС 11.04 | 16:10

Правителството прие бюджетната прогноза за следващите три години

От Ивайло Ачев

Правителството одобри основните допускания и бюджетната прогноза на България за периода 2013-2015 г., както и разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (без тези по общини), съобщават от Министерския съвет (МС).

Общите цели на фискалната политика за следващия тригодишен период са за отрицателно бюджетно салдо в размер на 1,3% от БВП за 2013 г., 0,5% за 2014 г. и балансирана бюджетна позиция за 2015 година. 

Разработените разходни тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (ПРБК) за периода 2013-2015 г. (без тези по общини) остават относително постоянни, като номиналните ръстове се дължат основно на влиянието на развитието в някои хоризонтални политики (например за 2015 г. политиката по доходите и произтичащите социалноосигурителни плащания). Разходните тавани са разчетени без да се променя основният ангажимент на правителството за дългосрочна устойчивост и предсказуемост на данъчно-осигурителната политика.

Тригодишната бюджетна прогноза и разходните тавани са разработени при съобразяване на основните макроикономически параметри с прогнозите за основни показатели за външната среда на Европейската комисия, МВФ и Министерството на финансите, актуални към началото на месец март 2012 година.

Икономически прогнози за развитието на България (2012-2015 година)

Съгласно приетата също днес, 11 април, Конвергентна програма за периода 2012-2015 година основната цел на българската фискална политика е не само поддържане на дефицита по консолидираната фискална програма под прага от 3% от БВП в рамките на програмния период, но и балансиране на бюджета до 2015 година.

Прогнозата за икономическото развитие на България през 2012 г. се базира на предположението за подобряване на външната среда през втората половина на настоящата година. Предвижда се растеж от 1,4%, който ще бъде подкрепен основно от постепенното възстановяване на вътрешното търсене. За периода 2013-2015 г. се очаква засилване на износа в сравнение с 2012 г., но и по-ускорен растеж на вътрешното търсене. За периода 2013-2015 г. се предвижда умерено ускоряване на икономическия растеж между 2,5% и 4%.

Също днес, 11 април, МС прие и Националната програма за реформи на България. Като приоритетни за икономическата политика се запазват областите, идентифицирани в предходната програма, а именно - подобряването на инфраструктурата и на бизнес средата, привличане на инвестиции, повишаване на конкурентоспособността на младите хора и подобряване на доверието в държавните институции.

Най-четени