България ще инвестира в гръцкия терминал за втечнен газ 11.04 | 16:18

След седмица у нас пристига оборудването за проучване на блок „Хан Аспарух”

От iNews.bg

България има голям интерес от това да се включи в изграждането на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище в Александруполис. Затова в момента правителството обсъжда сериозно възможността страната ни да се включи в проектната компания, която ще се занимава със строителството и експлоатацията му. Това ще даде на страната ни още една възможност за диверсификация на доставките на синьо гориво. Това обяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на модернизираната компресорна станция "Странджа”, предаде "Фокус”.

Тя допълни, че България разполага със сериозен източник на газ в лицето на Русия, но продължава да търси и други. Такава възможност дава интерконекторът с Гърция, по който страната ни ще може да си доставя синьо гориво от Каспийския регион. Чрез него ще имаме достъп и до втечнения газ от терминала в Александруполис, стана ясно от думите на Петкова.

Съвсем скоро в България ще започне най-голямото проучване за наличие на природен газ в нашата акватория на Черно море. На 19 април в Бургас ще пристигне оборудването, което ще бъде сглобено и ще започне търсенето на залежи в блок "Хан Аспарух”, съобщи премиерът Бойко Борисов. Според думите му, ако там, както и в останалите два блока, на които залагаме големи надежди – "Силистар” и "Терес”, бъдат доказани очакваните количества, след около 25 години България не само ще задоволява 100% от нуждите си от синьо гориво, но и ще изнася.

Водещи

Най-четени