Българската банка за развитие ще финансира фирми с нови фондове 24.02 | 08:45

Те ще подпомагат също стартиращия и иновативен бизнес

От Десислава Маданска

Финансирането на малки и средни предприятия ще се подобри. Българската банка за развитие (ББР) готви два нови фонда, които ще подпомогнат също стартиращия и иновативен бизнес.

Ще се търси финансиране от външни източници и задгранични инвеститори и тези средства заедно с пари от ББР ще формират капитала на специален фонд за дялово участие, в който се водят разговори за участие на Европейския инвестиционен фонд, информира в. "Стандарт".

По думите на изпълнителния директор на банката Билян Балев този фонд ще работи по изпитаната схема на Европейската банка за възстановяване и развитие. Финансовата институция ще влиза с дялово участие в компаниите, които се нуждаят от свеж ресурс, а след определен срок ще продава дела си на изгодна цена.

Според Балев обаче, за да се осъществи тази идея ще е необходимо повече време, тъй като трябва да се намерят сериозни инвеститори.

Той обясни, че към средата на годината ще започне работа фонд за капиталови инвестиции, който ще бъде част от групата на ББР и банката ще е акционерът в него. Средства ще се отпускат на принципа на дялово участие в капитала, който в последствие ще се трансформира в дълг. Според Балев по този начин малките компании ще могат да разполагат със свеж ресурс, без да се налага на първо време да връщат парите и да плащат лихви. Средствата в този капиталов фонд вероятно ще са под 25 млн. лв.

Водещи

Най-четени