Българската икономика може да нарасне с 2,1% през 2015 г. 16.03 | 17:00

Поевтиняващият петрол ще стимулира вътрешните инвестиции в страната, казват от Ernst & Young

От iNews.bg

Българската икономика може да нарасне с 2,1% през 2015 г. и с още 3,1% през 2016 г. Това ще се дължи на по-бърз растеж на износа за тези години. Заедно с това поевтиняващият петрол ще стимулира вътрешните инвестиции и потребление, се казва в Прогнозата за Еврозоната на световната компания за одит, данъчни и финансови консултации  Ernst & Young (Е&Y).

Очакванията за България включват сериозен ръст на експорта на български стоки в размер на 3,5 на сто. "Нивата на износа се влияят изключително силно от търсенето в Еврозоната, съответно и от икономическия растеж, който засега остава доста муден", се посочва в документа.

По отношение на страните от Еврозоната, от Ernst & Young коментират, че през 2015 г. икономиката им ще бъде обусловена от два основни фактора - ниските цени на петрола и количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Тези двигатели на растежа ще подкрепят вътрешното възстановяване, което започна през 2014, подпомагайки растежа на БВП от 0,9% до 1,5% през тази година и до 1,8% през 2016 г.", се казва в прогнозата.

"В средносрочен план прогнозата остава умерена поради няколко структурни фактори като нуждата от фискални ограничения и постепенно намаляващата, но все още висока безработица, която влияе негативно на растежа на заплатите", обясняват още от Е&Y. Според техните данни растежът в Еврозоната ще се задължи на нива около 1,6 на сто годишно между 2017 и 2019 г.

В очакванията за 2015 г. се посочва и плавното подобряване на икономиката в зоната благодарение на ниските цени на петрола. Това трябва да донесе до възстановяване на пазара на труда и връщане на доверието на потребителите.

"Оценката за растежа на реалния потребителски доход на Прогнозата за Еврозоната е той да се увеличи с 2,5% тази година, което води до увеличение на потреблението от 0,9% през 2014 до 1,6% през 2015 г.", казват още от Е&Y.

Водещи

Най-четени