Българската металургия е в подем 10.04 | 14:10

Със 7% се е увеличил износа на продукти от металургичния сектор, съобщи Иван Айолов в Плевен

От Георги Георгиев

Със 7% се е увеличил износът на продукти от металургичния сектор за последната една годна. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов при откриването на ХXI Международна научно-техническа конференция "Металолеене 2014” в гр. Плевен.

Една от основните цели на правителството е създаване на необходимите предпоставки за възстановяване на българската индустрия, тъй като стабилната промишленост представлява основата на икономическия просперитет.

Той подчерта, че с внедряването на нови технологии в металургичните и леярските предприятия ще се повиши тяхната конкурентоспособност на международните пазари.

За да подпомогнем този процес ние сме създали необходимите условия за компаниите чрез финансиране средства от Националния иновационен фонд, както и от новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", даваща възможност за разработване и внедряване на иновации и технологична модернизация, каза още зам.-министърът.

В отговор на журналистически въпрос как държавата ще помогне на металургичния сектор зам.-министър Айолов обясни, че в Министерство на икономиката и енергетиката се сформира работна група между експерти от енергетиката и големите индустриални предприятия от мералургичния сектор.

Тя ще обсъжда варианти за тарифни планове, които да бъдат предложени на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Целта е постигане на конкурентоспособност и балансиране на електроенергийната система.

Важна стъпка, предприета от правителството, е и възстановяването на прекъснатата връзка между образованието и бизнеса. Чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация, което ще ускори преодоляването на младежката безработица, каза още зам-министър Айолов.

По време на конференцията зам.-министър Айолов връчи и две традиционни награди за отличие в бранша – "Отливка на годината" за 2013 г.

На събитието присъстваха и представители на леярските предприятия и асоциации в България, учени от БАН и техническите университети, както и водещи световни и български фирми за машини, съоръжения и технологии.

Водещи

Най-четени