Български компании с шанс да пробият на пазар за милиарди 30.11 | 20:50

„Росатом“ има голямо доверие на нашите специалисти след повече от 40 години съвместна работа

От Кристиан Костурков

Български компании имат реален шанс да пробият на пазар, където се въртят милиарди долари. Това стана ясно от думите на първия зам.-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров по време на международната конференция на доставчиците на оборудване за ядрената сфера "Атомекс Европа-2015", която се провежда в Будапеща. При откриването на форума той заяви, че руската държавна корпорация работи с все повече доставчици на различно оборудване от Европа за проектите, които осъществява в цял свят. Само за 2015 г. "Росатом" е поръчал оборудване на свои доставчици на стойност 12 млрд. евро и 80% от него се отнася до европейски компании. За 2016 г. пък руснаците ще имат нужда от доставки на стойност 14 млрд. евро, обясни Комаров.

България пък е една от държавите, които той изрично спомена като страни с огромен опит в сътрудничеството си с Русия в сферата на ядрената енергетика и с голям потенциал за производство на оборудване за АЕЦ.
"Унгария, Чехия, Словакия, България и Финландия – това са все страни, които имат дълга история на взаимоотношения с нас, като се започне още по съветско време с първите АЕЦ на техни територии по руски проекти", обясни Комаров. И допълни, че най-важното е, че в хода на тази съвместна дейност още тогава – преди 30-40 години, се е открил шанс не просто за общи проекти, а за десетилетно сътрудничество.
От думите на Комаров стана ясно още и че сътрудничеството между "Росатом" и европейските компании не се отнася единствено, когато се работи на територията на дадена държава. За проектите, които се осъществяват в момента, се правят открити конкурси за доставка на оборудване и услуги, в които могат да участват всички заинтересовани.

Той даде пример с удължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", където "Росатом" работи съвместно с френската компания Electricite de France. В същото време пък в момента руската компания привлича чешки специалисти, които да вземат участие в изграждането на финландската АЕЦ "Ханхикиви". Унгарска компания пък ще достави 4 циркулационни помпи за Беларуската АЕЦ.
Комаров каза още, че в момента "Росатом" има поръчки от целия свят, чиято стойност възлиза на над 100 млрд. долара.

"Ако пък пресметнем всички дейности за целия жизнен цикъл на тези проекти и централи, за които към днешна дата корпорацията има подписани споразумения или договори, то това вече са над 300 млрд. долара", каза зам.-генералният директор на "Росатом". Той допълни и че само към днешна дата компанията работи за изграждането на 34 нови ядрени блока в целия свят. А и броят им ще се увеличава.
Участието на доставчици на оборудване от други държави извън Русия е и шанс за подобряване на крайния продукт, който "Росатом" предлага, смята Комаров. Според него включването на опита и възможностите на различни доставчици ще доведе до най-конкурентните, най-ефективните и най-безопасните решения за сферата на ядрената енергетика.

Зам.-шефът на "Росатом" допълни и че през последните години чуждите доставчици на оборудване са се увеличили над 20 пъти. Това е станало благодарение на новата платформа за електронни търгове, която е отворила руската компания. Преди това тя е работила с около 1000 доставчика на оборудване и услуги, а в момента те вече са нараснали до 24 хиляди, уточни Комаров.

Водещи