Българските компании вече имат достъп до румънския капиталов пазар 15.05 | 17:57

Българският и румънският централни депозитари сключиха споразумение за сътрудничество

От Ивелина Георгиева

Изпълнителните директори на българския и румънския централни депозитари сключиха днес (15 май) споразумение за сътрудничество. Според подписания документ български компании вече може да се търгуват в Румъния и да имат достъп до румънския капиталов пазар.

Това е първата директна връзка на Централен депозитар – България, която отваря пътя за двойно листване на компаниите, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на Българска фондова борса – София (БФБ).

Споразумението ще даде много по–добра среда за българските емитенти и ще повиши тяхната инвестиционна база, коментира Адриана Танасою, изпълнителен директор на Централен депозитар - Румъния. Това от своя страна ще доведе до намаляване на капиталовите им разходи и ще увеличи тяхната привлекателност, добави тя.

Сътрудничеството между Румънската и Българската фондова борса съществува от дълги години. Подписването на това споразумение е още една стъпка и постижение в дългосрочното и ползотворно сътрудничество между двете страни.

"С променящата се обстановка в европейски план и с променящото се законодателство, които пряко се отнасят до функционирането на централните европейски депозитари и чрез промените, които настъпват от панаевропейската платформа за ценни книжа смятам, че предстои разкриване на нови области на сътрудничество в бъдеще, което ще доведе до ползи за участниците на двата пазара, а също така и до по-доброто им развитие", коментира Адриана Танасою.

Подписването на този документ показва, че когато има добро желание от двете страни и бизнес интерес, нещата се случват, посочи Иван Димов, изпълнителен директор на Централен депозитар – България.

"Връзките ни са от години и сътрудничеството ни е факт. Надявам се, че подписването на тези договори ще доведе до сключването на подобни с други депозитари и очаквам, че ще има листвания на наши фирми от други борси", каза още той.

Васил Големански подчерта, че от дълги години БФБ работи и има връзка с полския депозитар, но тя е опосредствана и не е директна. От полската страна изразяват желание тази връзка да стане директна, затова ще се работи в тази насока.

Големански поясни, че вече има няколко компании, които искат да използват директната връзка с Румъния. По думите му за всяка една от връзките се действа, когато има очакване за реален бизнес и винаги се взима предвид, че някоя от българските компании е изразила желание да работи по тази връзка.

От БФБ през последните месеци обсъждат активно въвеждането на един индекс, който е инвестируем т.е компонентите в него ще бъдат ликвидни компании, които са подбрани на база пазарна капитализация, заяви Георги Балкански от БФБ.

"Ние трябва да изберем най-ликвидните 5 български компании и 10 румънски и да създадем един индекс. Индексът ще се изчислява едновременно от Българската и Букурещката фондова борса", коментира той.

Най-четени