Българските луксозни палати са 25 пъти по-евтини от английските 12.08 | 15:07

Най-скъпите имоти у нас се оценяват на 10 млн. долара

От Христина Рафаилова

Хората, които държат да демонстрират висок статус, имат значително по-голям шанс да се ширят в дом като палат в България, отколкото където и да е другаде по света. Сред недостатъците на това да си притежател на луксозен имот у нас е, че няма да си съсед с кралица Елизабет или пък с някоя знаменитост. Положителното на това да купиш жилище висока класа у нас е цената. Луксозните имоти у нас са 25 пъти по-евтини от тези в Лондон. 

Удоволствието да слушаш звъна на "Биг Бен" и да наблюдаваш водите на Темза от собственото си жилище може да коства по 53 890 долара на кв. м. В София закупуването на тузарска къща излиза около 2650 долара на квадрат. В Далас тази стойност е 6450 долара на кв. м.

Според статистика на международната компания за продажба на луксозни имоти Christie's, представена в България от местния партньор Unique, този тип жилища у нас представляват 10% от целия пазар. Също така продажбата им отнема доста време. Недвижима собственост от такъв клас обикновено престоява година, докато си намери купувач, уточнява БТА. 

За луксозни имоти в София се смятат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0,5 на сто, или около 3000 жилищни имота в столицата. 

Най-скъпите архитектурни бижута у нас струват 10 млн. долара. Според доклада жилищата висока класа у нас рядко надхвърлят тази сума. Броят на подобни имоти е по-малко от 10. За подобна стойност може да се превърнете в собственик на изключително луксозна къща в района на Докторската градина, например.

Цената на родните луксозни жилища е почти несъизмерима с тези на световните столици. Миналата година в Ню Йорк е продаден имот за 88 млн. долара. 

Скъпарските жилища у нас обикновено се предлагат за около 1 млн. долара. Къща в Бояна около 600 кв. м  с 1,5-2 дка двор може да се купи за около 700 хиляди евро. 

Богатите българи от години се интересуват и от покупка на жилище извън страната, коментират още от компанията. Десетина наши сънародници притежават наистина луксозен имот в Лондон, единици са тези с къщи на Лазурния бряг. По-голям брой нашенци имат апартаменти в австрийската столица Виена. 

Водещи

Най-четени