Българският бизнес живна през април 29.04 | 14:58

Промишлеността, строителството и търговията на дребно са секторите, отбелязали подобрение

От Георги Георгиев

Подобрение на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно за месец април е отчетено в публикуваните от Националния статистически институт (НСИ) стопанските показатели на страната. Като цяло през април общият показател на бизнес климата се повишава с 1,7 пункта на месечна база.

По отношение на промишлеността бизнес климатът е отчел подобрение 1,4 пункта в сравнение с март поради по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се запазва, а в очакванията за дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава умерен оптимизъм.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 53,6 и 44,3% от мениджърите. Очаква се продажните цени в отрасъла да се увеличат през следващите месеци.

При строителството се наблюдава ръст с 6,8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според бизнеса строителната активност се подобрява. Същевременно и очакванията на стопанските ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

При търговията на дребно бизнес климатът също се покачва с 0,8 пункта на месечна база заради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-умерени. Очакванията на търговците са цените в отрасъла да се запазят през следващите три месеца.

В сектора на услугите бизнес климатът намалява с 1,8 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват, отчитат от НСИ.

Най-четени