Българският туризъм покорява върхове 03.02 | 21:45

Страната ни получи най-високото отличие за най-добър щанд на туристическо изложение

От Петя Бързилска

България получи най-високото отличие за най-добър щанд на международното туристическо изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition (EMITT) 2014 в Истанбул.

Наградата е определена в изключителна конкуренция с националните щандове на 71 страни и още 150 провинции и региони, обясниха от икономическото министерство.

"Активното присъствие и новият подход, които Министерството на икономиката и енергетиката наложи при организирането на щандове и представянето на страната ни в чужбина, вече дава своите резултати". Това коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. По думите му правителството отделя изключително внимание на туризма и го подкрепя като индустрия, която осигурява 13.6% от брутния вътрешен продукт на страната.

"Не закъсня и признанието в Истанбул, където страната ни участва за първи път с два щанда, организирани от МИЕ, като особено впечатление за домакините бе представянето на българските зимни курорти", заяви още Бранимир Ботев.

Показан е и професионален филм на турски език за българските планини и ски зони. По думите на зам.-министъра се очертава устойчива тенденция, според която туризмът ни се превръща и в привлекателно инвестиционно поле.

До момента има заявени редица инвестиционни намерения със сериозно финансово изражение. Това показва, че България става сигурна и привлекателна дестинация за инвеститорите. "В тази връзка получаваме и покани от редица страни за представяне на възможности и райони, в които могат да реализират инвестиционните проекти в сектора, като акцентът е главно върху планински, балнео- и СПА туризъм", обобщи зам.-министър Ботев.

За първи път в последните години туризмът е обявен като самостоятелна политика и има обособен бюджет, който е в пъти по-голям от досегашния, каза още Ботев. По думите му първите резултати са промененият подход за визията и присъствието ни в световните форуми по туризъм.

Той припомни, че България не се беше представяла на международното изложение във Виена "Фериен месе" от 2010 г. - най-голямото за Централна и Източна Европа. Там щандът ни тази година е предизвикал голям успех и бе сред най-посещаваните, съобщават от МИЕ. По време на експозицията зам.-министър Ботев се срещна с ръководителя на генерална дирекция "Туризъм и културно-исторически обекти" във Федералното министерство на икономиката, семейството и младежта на Австрия Елизабет Удолф-Щробл.

Същевременно на международното изложение WTM в Лондон – най-голямото за туризъм в Европа, българският щанд е получил също високи оценки, като е бил с по-голяма квадратура и с нова визия в сравнение с предишни участия. Това е било отразено от световни медии, които са посетили щанда ни.

Щандът на България в Мадрид по време на изложението "Фитур" също е бил по-голям и по-представителен от досегашните участия на страната ни. Това е било отбелязано от испанските журналисти, като националната телевизия TV 2 е излъчила подробен репортаж за България в най-гледаното си време на вечерните новини.

Зам.-министър Ботев е провел срещи с престолонаследника на Испания принц Филипе, министъра на индустрията, енергетиката и туризма Хосе Маноел Сория и държавния секретар по туризъм Изабел Боррего Кортес.

Водещи

Най-четени