Българско вино очарова французите 07.03 | 19:05

Вино на наша изба спечели златен медал на престижно изложение

От Нели Минчева

България отново показа, че заема силни позиции на световната винена сцена.

На проведеното в Париж елитно изложение Vinalies Internationales родна винарска изба спечели златния медал, става ясно от съобщение на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Престижният конкурс се проведе навръх националния празник на България - 3 март.

Отличието се печели от нашата страна за втора поредна година. Най-авторитетните енолози присъдиха злато на българско червено вино, съчетаващо по три червени сорта – Каберне совиньон, Сира и Мерло.

Българското вино спечели златен медал в оспорвана надпревара с още 3500 вина, представени от най-известните европейски и световни изби.

Участници в надпреварата коментираха, че вече стана традиция България да покорява французите с вино, създадено от най-френския сорт Сира, казват от министерството.

"Това е огромно признание за родната изба, която години наред отглежда този сорт върху най-плодородните земи на Карнобатския край", посочват от МЗХ, като не уточняват за кой точно производител става въпрос.

Проверка на iNews показа, че миналата година златен медал на Vinalies Internationales е спечелило вино на изба "Братя Минкови".

Водещи

Най-четени