Българското селско стопанство се справя, твърди Мирослав Найденов 19.01 | 19:29

Земеделският министър даде оценката по време на посещението си в Берлин

От Ивайло Ачев

Справедливо третиране на всички стопани в земеделския сектор поиска министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещението на българската правителствена делегация в Берлин, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Найденов припомни отново, че за целта е редно до 2014 година земеделците от България и Румъния да получават пълния размер от плащанията по Общата селскостопанска политика (ОСП) на националните си тавани. По план това трябва да стане до 2016 година, но според Найденов тази неравнопоставеност ощетява земеделските ни стопани.

Българският министър припомни и, че е необходимо да има опростяване на ОСП, за да може политиката да е по-разбираема за обикновените земеделски производители. Реформираната ОСП не трябва да води до увеличаване на административната тежест за фермерите и държавите-членки, до нарастване на разходите и усложняване на процедурите по нейното администриране, счита Найденов.

Мирослав Найденов обясни още, че българското земеделие преодолява лошия момент от кризата в периода 2008-2009 година. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2010 година създадената брутна добавена стойност (БДС) в земеделието е 3,249 млрд. лева и представлява 5,4% от общата БДС. Въпреки, че през периода 2005-2010 г. се наблюдава тенденция на намаление на относителния дял на земеделието в структурата на БДС, процентът остава висок в сравнение със средния за ЕС. Следва да се отбележи, че за 2010 г. темпът на прираст на БДС в аграрния сектор (на тримесечна база) е най-висок в сравнение с този в другите отрасли, определящи структурата на икономиката на страната.

Износът на селскостопански стоки през 2010 г. възлиза на 3,5 млрд. долара при 2,8 щатски долара за 2009 година. За периода на членство на България в ЕС износът и салдото при търговията със селскостопански стоки отбелязват стабилен темп на нарастване.

Съгласно предварителните данни от проведеното през 2010 г. преброяване на земеделските стопанства в земеделието са заети 751 700 лица (394 100 годишни работни единици), като относителният дял на семейната работна ръка е 92,8% или 697 400 заети лица.

Водещи

Най-четени