Бързият ръст на доходите щял да пребори демографската криза у нас 04.02 | 20:22

Българите се топят с по 8 души на час, смятат от Центъра за демографска политика

От Петя Бързилска

Бърз ръст на доходите с поне 20% е необходим, за да бъде преодоляна демографската криза у нас. Това смятат експертите от Центъра за демографска политика.

Според тях причина за кризата е липсата на качествено образование и достъпно здравеопазване. От думите на учените българите се топят с по 8 души на час, три самоубийства на ден и един доктор зад граница.

"Първата мярка, която трябва да се предприеме, е незабавен ръст на доходите", заяви професор Никола Алтънков, цитиран от БНР.

"Увеличаване на доходите, поне двойно, според мен, а и според наши изследвания, би върнало малко по малко част от тези емигранти, които са в чужбина. Колко са те? Те са може би между 800 хиляди и 2 милиона и 200 хиляди", каза още той.

От центъра още смята, че е нужно за справяне с демографските проблеми също така и борба с корупцията, монополите и регионализма.

Проф. Петър Иванов посочи няколко опасни тенденции, сред които игнорирането на проблема и напускането на българската общност, притисната от малцинствени групи.

Най-четени