Бъфет става сантиментален? 01.12 | 20:19

Инвеститорът дава 150 млн. долара за покупка, в която влиза вестник от родния му град

От Нели Минчева

Компанията на инвеститора Уорън Бъфет Berkshire Hathaway разширява медийния си бизнес, придобивайки групата Omaha World-Herald, която е издател на вестник от родния град на магната, съобщава Bloomberg. 

Сумата по сделката е 150 млн. долара, както и поемане на дългове на компанията.

Със закупуването Berkshire ще поеме контрол над изданието World-Herald, шест други всекидневника и няколко седмичника.

Решението на Уорън Бъфет явно показва, че той е променил леко възгледите си относно вестникарската индустрия. В близкото минало инвеститорът заявяваше, че вестниците имат "потенциал за безкрайни загуби", като, ако пожелае, би могъл да купи повечето от тях "на каквато и да е цена".

Цитиран в сегашното съобщение на придобитата компания, Бъфет този път казва, че вестниците имат "прилично бъдеще".

"Няма да е, както беше преди. Но все още има много неща, които вестниците могат да направят по-добре от която и да е друга медия", допълва милиардерът. Коментирайки цената, Уорън Бъфет заявява, че тя не е неразумно висока, но и определено не е "без пари".

"Това е твърде щедра цена", обаче смята Джон Мортън, медиен анализатор и директор на консултантската компания Morton Research. "Това е цена, която би могла да бъде платена преди пет години", добавя той.

Според други експерти пък интересът на инвеститора към тази компания е възможно да се дължи именно на факта, че той "се завръща към корените си" и става сантиментален.

Освен новото попълнение в медийната корона на Уорън Бъфет, там влизат още доставчикът на прессъобщения за медиите Business Wire, Washington Post Co. (където богаташът е най-големият акционер), както и Buffalo News of New York.

Най-четени